Open educatie, open acces (en Creative Commens)

Het was natuurlijk een kwestie van tijd om te bekijken wat deze thema’s zouden kunnen betekenen voor de Belastingdienst.

In mijn orientatie wat het inhoud heb ik mij oa. geörienteerd dmv deze video: http://www.leraar24.nl/leraar24-portal/video/1255. Richard Baraniuk geeft daarin zijn beeld waarom hij Open Educatie als een noodzakelijke ontwikkeling ziet. Onder Open Educatie verstaat hij het toegankelijk maken van lesmateriaal via internet en dat gezamelijk kunnen gebruiken. Daar zit 1 voorwaarde aan: als je iets gebruikt dien je dat netjes te vermelden. Het intellectueel eigendom blijft bij de auteur, maar mag dus onder vermelding vrij gebruikt en veranderd worden. Daarmee wordt het gepubliceerd onder Creative Commens.

Hij ziet ontwikkelingen waardoor Open educatie door zal gaan:

  • publiek geldt waar lesmateriaal gemaakt wordt en/of kennis wordt gecreeert, zou ook beschikbaar moeten zijn voor het publiek zelf (uit principe)
  • boeken worden simpelweg steeds duurder. Kwestie van tijd dat het oude systeem boeken (met intellectueel eigendom bij een uitgever) zichzelf uit de markt prijst
  • het gehele systeem van kenniscreatie wereldwijd is inefficient omdat op verschillende plekken 90% hetzelfde lesmateriaal wordt gemaakt.

Richard Baraniuk vervolgt zijn verhaal met een beknopte uitleg over een manier om open educatie mogelijk te maken via het: (open source) platform:  http://cnx.org. Nederland heeft daar een door de overheid gegeven alternatief naast gelegd: http://www.wikiwijs.nl 

Bovenstaande bezient, denk ik dat het tijd is dat de BelastingdienstAcademie ook stappen in deze richting gaat maken: vrijgeven van eigen lesmateriaal en misschien zouden we de wikiwijs-tooling in kunnen zetten als nieuwe tool voor het maken van lesmateriaal… wordt vervolgd.

Advertenties
  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: