“Docenten in opleiding moeten beter leren leren”

Bij dit soort headlines moet je natuurlijk altijd even gniffelen. Het bericht komt van een onderzoek van het NWO.

Universitair afgestudeerden kunnen in een jaar hun bevoegdheid tot eerstegraads docent halen. Endedijk stelt dat van niemand kan worden verwacht dat hij of zij in een jaar leert om een expertdocent te worden. Daarom moeten, volgens de onderzoekster, docenten in opleiding leren hoe ze na de opleiding zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Uit haar dissertatie blijkt echter dat veel docenten in opleiding niet de manier van leren ontwikkelen die levenslang leren waarschijnlijk maakt.

Fascinerend dat mensen die betaalt gaan worden om een leerproces tot stand te brengen bij anderen, hier zelf maar tot bepaalde hoogte in staat toe zijn. Of anders geformuleerd, de opleiding die ze hiervoor krijgen prikkelt ze niet genoeg wat dat betreft. Deze vraag speelt ook wat mij betreft bij de Belastingdienst Academie. Collega’s die docent worden voor interne trainingen krijgen een 3 daagse cursus ‘didactische vaardigheden’. Bereiken we daar voldoende wat betreft ‘leren leren’?

Dezelfde vraag heb ik voor de auteurs van lesmateriaal. Bij ons kunnen dit andere mensen zijn dat de docenten. Hoe zit het met hun en ‘leren leren’?

Advertenties
  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: