Sexy statistics, Open Acces en Bestuurlijke Informatie bij een Academie

Via dit bericht op http://xyofeinstein.wordpress.com ben ik geattendeerd op een video van een spreker die ik al vaker gezien heb op TED: Hans Rosling

Het is een enthousiast verhaal van iemand die er plezier in schept om te rommelen met data. Waarom? Omdat goed gepresenteerde data onze beelden en vooroordelen kunnen wijzigen dan wel versterken: Je kan er je hypotheses mee toetsen en zaken in perspectief plaatsen. Hans maakt aanschhouwelijke dat als je leuke bewegende bolletjes maakt, je makkelijker ontwikkelingen in de tijd kan duiden. Of als je op één bord met kleurvlakken die iets in de juiste verhouding weergeeft dan een verhelderende blik kan geven op het geheel. In de film laten ze daarbij een voorbeeld zien van uitgaven van de oorlog van Irak.

Dit sluit aan bij het het tweede voorbeeld wat ik wil noemen uit de film rondom Open Acces. Nog nergens heb ik een zo concreet voorbeeld gezien van een overheidsorgaan (de stad San Fransisco) wat al zijn data vrij geeft zodat een ieder daar zijn voordeel mee kan doen. In de eerste 10 minuten wordt hierover vertelt en San Fransisco heeft er het doel mee om zodanig de data actueel te hebben dat je feitelijk kan zien waar “op dit moment” de vuilnisman loopt en waar een overval is. ‘Living data’. Boeiend!

De film inspireert en sluit direct aan bij een zoektocht bij de Academie: nl. hoe presenteer je resultaten van al je opleidingsproducten zodanig dat je er ook iets aan hebt. Misschien wel dat het een spannend verhaal wordt?!
We willen o.a. uitval gegevens uit SAP en evaluatiegegevens uit Moodle kunnen importeren in een tool en daar net zo leuk als Hans Rosling mee spelen. Maar welke tooling is dat?!? Ik wil ook leuke bolletjes op the scherm!

Advertenties
  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: